Ризлинг - чужд винен сорт гроздеРизлинг е благороден сорт винено грозде с германски произход. Във Федерална Република Германия през 1994 година насажденията с този сорт са били 23 000 хектара, което му отредило второто място след Мюлер Тюргау с неговите 25 000 хектара. Въпреки, че често е смятан за стандарт на базата, на който се сравняват повечето бели вина, той не е много разпространен в която и да е друга държава. Насадените с Ризлинг площи във Франция са се увеличили от 1074 хектара през 1968 година на 2918 хектара през 1988. Има малко насаждения в северна Италия и в страните от източна Европа. В Аржентина има само 50 хектара, а в Чили и Южна Африка са дори по-малко. Повечето от така нареченият “Ризлинг” в Южна Африка се оказва всъщност Крушен. Калифорния със своите 1700 хектара Ризлинг и Австралия със своите 3600 са с най-масови насаждения след Франция и Германия.

В Австралия сорта често бива наричан Рейн Ризлинг, което води до объркването му със сортове като Хънтър Ривър Ризлинг (Семийон) и Клеър Ризлинг (Крушен). Тенденцията да прикачва името Ризлинг към други сортове е нещо разпространено в Австралия и е необходимо да се правят разграничения така, както в другите страни. Така например в Италия сорта е познат като Ризлинг Ренано, Рейнризлинг в Австралия, Рейна Ризлинг в Унгария и Рейнски Ризлинг в Югославия, най-вече, за да се разграничи от сортовете Ризлинг Италико, Уелчризлинг, Оласризлинг или Ризлинг Влашки респективно, от които се произвеждат повечето вина Ризлинг в тези страни. В Калифорния се нарича Бял Ризлинг, за да се разграничи от Грей (Сив) Ризлинг, хибрид на Бастардо. Срещат се още имена като Франкенризлинг (Силвание), Бреисгоер Ризлинг (Ортлибер), Буда Ризлинг (Клейнуейс) и Банати Ризлинг (Крийка).

В горещите региони на Австралия Ризлинг не се развива добре, за разлика от по-прохладните, но и там си остава средно устойчив на болести сорт. Има груби, тъмнозелени листа, цели до триделни със съвсем слабо окосмение от долната си страна. Листната дръжка обикновено има слабо червено оцветяване, което може да достигне до основата на жилите. Чепките са малки и сбити, с късички и често дървени дръжки. Плодовете са малки и закръглени, добиват златист цвят, когато са изложени на пряка слънчева светлина, като са покрити с неравномерни кафяви петна; сочни са и имат жилава кожа.

Ризлинг има стабилни, но не и универсални за всякакви климатични условия сортови характеристики. От него могат да се получат от сухи до слабо сладникави вина от добро, сочно грозде, по-сладките вина се произвеждат от грозде заразено с нобъл рут или от концентрирания сок изцеден от частично замръзналите от сланата плодове.