Паломино - чужд винен сорт гроздеПаломино е много ценен испански сорт, който осигурява 90% от гроздето необходимо за производството на шери. В Испания има засадени 57 000 хектара с Паломино, от които 3/4 се използват за добив на грозде за шери. В Южна Африка, където в началото са го познавали под името Уаит Френч (Бяло Френско), този сорт заема 5то място сред най-големите засадени с грозде площи възлизащи на 5200 хектара. Навсякъде другаде засадените с Паломино площи са малки: 470 хектара в Калифорния, където понякога иронично го наричат Златна Шасла; 771 хектара във Франция, където е познато под името Листан; и 700 хектара в Австралия, където на места е известно под името Паоло. Не бива да го бъркаме обаче с тъй нареченото Обиконовено Паломино в Австралия, което в действителност е Каноказо.

Паломино е слабо устойчив на болести сорт, който расте сравнително изправен. Листата му са средни до големи по размер, с дълбоки 5 деления, с издадени ъгловати зъбци. Листата са тъмно зелени отгоре и силно окосмени отдолу. Дръжките на листата са силно напръскани в червено, като понякога това важи и за вените/жилите от долната страна на листата. Чепките са едри, рехави до добре запълнени, като дръжката обикновено изглежда като напръскана с червено подобно на листните дръжки. Плодовете са средни по размер, закръглени, твръди с жилава кожа, и придобиват златист цвят когато узреят.

Сорта дава добра реколта, а когато узрее плода има високо съдържание на захар, но е със слаба киселинност и неутраен на вкус. Паломино е най-подходящ за производството на сладки, трапезни вина, а в Австралия е перфектно за направата на шери.