Мускат дребнозърнест - чужд винен сорт гроздеМускат Пети Грейнс е официалното френско название за този сорт и простичко казано означава Мускат с малки зрънца. Испанското име Москател Менудо има същият превод. Имената Мускат де Фронтинян и Мускат д’Алсаке, използвани в районите на Франция, където се отглежда, не са приемливи, тъй като Международната Асоциация за Лозята и Виното признава само регламентираните имена на сортовете. Това се отнася също и за италианските названия Мускато д’Асти и Мускато ди Канели. Доста изненадващо е, че се допуска използването на Фронтинян.

Сорта има три цветови разновидности – бяло, розово и червено. Цветовите разновидности изглежда мутират много лесно едно в друго, но освен това се оказва, че бялото е два вида – едното е стабилно, а другото мутира в останалите разновидности. Вероятно става въпрос за химери, при които гена на кожата на плода е различен от този на месото.

Бялата разновидност изглежда преобладава в Европа, най-вече стабилната. От нея са засадени 3000 хектара във Франция, вероятно толкова са и в Италия, където официалното име на сорта е Мускато Бианко, както и в останалите страни по брега на Средиземно Море. Името Мускат Бланк, в Калифорния, където насажденията са 485 хектара, както изглежда подсказва, че само бялата разновидност е разпространена, а 400 хектара засадени в Аржентина са известни като Мускато д’Асти и е отново става въпрос за бяло грозде.

В Австралия има засадени около 330 хектара от Мускат Пети Грейнс, приблизително половината се намират в южна Австралия, а останалото е разделено между Виктория и Нов Южен Уелс. Малка част от насажденията са от червената разновидност наричана там Кафяв Мускат, която се развива изключително добре в североизточната част на Виктория.

Мускат Пети Грейнс е сравнително устойчив на болести сорт и малко или много расте вертикално. Има малки до средно големи, триделни листа с остри, ъглови зъбци и косъмчета само по вените/жилите от долната си страна. Чепките са със среден размер, малко или много цилиндрични, но широки към върха, добре запълнени до компактни. Плодовете са малко по-големи от средни по размер, закръглени, със силен мускатов вкус, придобиващи бронзов загар там, където са били изложени на пряка слънчева светлина. Бялата разновидност на сорта има жълтеникаво-зелени плодове, а розовата е нещо между това и червеното, което е на илюстрацията. Плодовете зреят рано, а ако се оставят по-дълго на лозата дават много високи концентрации на захарата.

Дори и червената разновидност на Мускат Пети Грейнс не е достаъчно наситена на цвят, за да придаде цвят на червеното вино. Въпреки това, от сорта се произвеждат разнообразни, отлични вина – от силно овкусени газирани вина до сладки вина с плътна телесност. Използва се също, за да засили вкуса на произвежданите от други сортове сухи, бели вина.