Мускадел - чужд винен сорт гроздеМускадел е един от сортовете на Бордо, който е съставен компонент за направата на известните вина на Грейвс, Барсак, Соутърнс, и други. Във Франция с Мускадел има засадени 5700 хектара до 1968г, но до 1988г спадат до 2700 хектара. Мускадел е познат в Австралия под името Токай, като до 1993 година насажденията с него са възлизали на 359 хектара. Представеният в Калифорния сорт под името Совиньон Верт се доказва всъщност, че е Мускадел, но по-късно Совиньон Верт губи позициите си там и през 1992 година насажденията с него възлизат едва на 34 хектара. Сорта се отглежда още в Унгария, Румъния и Украйна. В Южна Африка Мускдел се оказва, че е всъщност Мускат с малки зърна.

Мускадел е средно устойчив на болести и средно продуктивен сорт. Младите пролетни пъпки имат характерен полупрозраче, червеника вид. Листата са големи, груби и релефни, триделни с форма на синуса на дръжката често затворена, и са съвсем слабо окосмени от долната си страна. Чепките са сравнително едри, но и доста рехави. Плодовете са доста малки, закръглени и получават кафеникави петна, когато узреят напълно. Зреят рано и могат да достигнат до много високи нива на съдържание на захар.

Във Франция Мускадел се превръща във вино със забележителен букет аромати, някак напомнящ на мускат като съвсем малко от него е небходимо, за да придае на виното желаната характеристика. Когато се използва самостоятелно, както в Калифорния, Совиньон Верт придава горчив привкус на небцето, който е доста неприятен. Използването на много зряло, напрактика изсушено грозде за направата на сладки, десертни вина изглежда е характерно за Австралия и се е оказало много успешно.