Малбек - чужд винен сорт гроздеОфициалното френско название на този сорт е Кот Малбек, пише се Malbec, а понякога и Malbeck като утвърдил се синоним. Друг синоним, който се използва в някои местности е Ауксероа, а и белият сорт растящ под това име в северна Франция може да се нарече така, тъй като листата му са много сходни с тези на Малбек. През 1988г във Франция е имало 5280 хектара от Малбек, за разлика от 10 750 хектара първоначално засадени през 1958г. Половината насаждения са в Жиронда, по-голямата част от останалото в околностите източно от Бордо, и малка част в долината Лоара. Позволено е да се прави вино от сорта от контролните органи във всички региони, като сорта се явява основен за Кахорс. Изглежда, че сорта не се е разпространил никъде другаде из Европа, а в Калифорния има по-малко от 45 хектара засадени с него площи, но пък е един от най-отглежданите сортове в Аржентина, където наброява 10 000 хектара. Има 6000 хектара в Чили. Не е ясно колко точно Малбек се отглежда в Австралия тъй като други два сорта - Долчето и Тинта Амарела - често са били бъркани с него. Вероятно можем да кажем, че има около 300 хектара с истински Малбек, повечето от които са засадени след 1970 година.

Малбек е жизнен сорт с относително стелещ се начин на растеж. Има средно големи, тъмно зелени, груби листа, обикновено триделни, а понякога цели или петделни, склонни да се навиват навън откъм връхчетата, с власинки на туфи по долната си повърност. Характерна е формата на отворено ‘V’ за синусът на дръжката на листата. Чепките са средно големи, добре запълнени и ако са засадени на правилното място, дават сравнително малки, закръглени плодове. Сорта има потенциала да дава добра реколта и понася добре дъждовете по време на събирането на реколтата, но има недостатъка да дава твърде слаба реколта в определени сезони. Проблемът е свързан с използването на азотсъдържащи торове и от избора на подложки, които твърде лесно усвояват нитратите от почвата. Малбек се подлага на подрязване, и в случаите когато плодовете не са много здраво закрепени механическото събиране на реколтата може да мине почти без да се нарани плодът.

С умерена реколта при по-прохладни климатични условия от Малбек могат да се получат балансирани вина с добър цвят, не много ароматни и по-леки от вината на Каберне. Купажира се добре с другите сортове на Бордо, като създават рано зреещи вина. В долината Лоара понякога се използва самостоятелно, за направата на розови вина със силни плодови характеристики, в Кахорс, от друга страна, се използва до 30 % от Семойон или един от още три други сорта, за да се получи наситено червено вино, което отлежава няколко години преди да се бутилира. Когато даде големи реколти в по-топли климатични региони, може да се използва подобно на Сензо.