Вионие - чужд винен сорт гроздеВионие е стар сорт, разпространен най-вече на десния бряг на река Рона на юг от Виен, Франция. Според изискванията на Кот-Роти сорта се купажира със Сира, за да се придаде аромат на червеното вино, но в Кондрю се използва самостоятелно за направата на сухо, бяло вино с аромат на цветя и запомнящ се вкус. Шато Гриле, като център на Кондрю, със своите 1,6 хектара Вионие е най-малкото лозе утвърдило се като име във Франция и е едно от най-известните в света.

Лозите на Вионие са средно устойчиви на болести и дават средно големи реколти. Листата имат среден размер, кръгли са, подути, а синусът на дръжката има формата на отворено ‘V’. Зъбците са остри и тесни. Листата са мъхести отдолу. Леторастите са набраздени, светло зелени, но стават светло кафяви, ако са изложени на слънце, възлите са розови, а мустачките са дълги и месести.

Чепките са средно големи, конусовидни, крилати и сбити. Плодовете са малки, леко елипсовидни, бели с дебела кожа и лек вкус на мускус. Вионие не е бил широко разпространен в Австралия, но в последните години интересът към него започва да нараства. Сорта не е много плодовит и затова трябва да се подрязва.

Специалният аромат, който придава на виното, може да го направи подходящ за създаването на специална линия вина от раслото в по-прохладните региони на Австралия грозде.