Гренаж - чужд винен сорт гроздеГренаж е много важен за южна Европа сорт грозде. От него в Испания има около 105000 хектара засадени площи, където е познат под името Гарнача. Във Франция засадените с Гренаж площи са нарастнали от 52 000 на 87 000 хектара в годините между 1968 8 1988 г., и без съмнение ще продължат да се разрастват, най-вече за сметка на високодобивният, но нискокачествен сорт Арамон. Сорта Гренаж е от голямо значение и за остров Сардиния, където го наричат Канонао. Гренаж е познат още в Сицилия и континенталната част на Италия под името Гранация или Аликанте. Другаде извън Европа има насаждения в Алжир, а други подходящи местности за отглеждането му са Калифорния и Австралия. Калифорния разполага с 5200 хектара. В Австралия има общо 1900 хектара, като 1700 са в южна Австралия, а останалите сравнително равномерно разпределени между Нов Южен Уелс, Виктория и западна Австралия.

Гренаж е право растящ сорт с голям потенциал, но разликата в нивата на годишната продукция се чувства по-осезаемо отколкото при другите сортове грозде. Има средно големи, гладки, лъскави, светло зелени, триделни листа, които са неокосмени отгоре и отдолу. Чепките са средно големи, къси и широки, компактни със средно големи, закръглени и леко елипсовидни, плодове. Цъфти много и варира като цвят от червеникаво розов до синьо черен в зависимост от големината на реколтата. Опититът в Алжир, както и в Австралия показва, че Гренаж е един от най-добре понасящите горещи и сухи климатични условия сорт грозде.

Вината направени от Гренаж не са наситени на цвят, но за австралийските стандарти отлежва изключително бързо. Въпреки че е един от най-засажданите сортове във Франция, лозарите се стремят да ограничат реколтата. Използва се самостоятелно само в розовите и сладките вина. При направата на трапезните, червените вина обикновено се купажира със сортове като Каринян и Матаро, които притежават повече танини, и Сензо което придава пивкост на виното. Шира, Кларет и други сортове могат също да се включат в купажа, за да увеличат комплексността на виното.