Фурминт - чужд винен сорт гроздеВъпреки че Фурминт е известен сорт грозде, най-голямата засадена с него площ в света е едва 5000 хектара, в Унгария, за направата на специалните вина на Токай Hegyalja. Фурминт е бил пренесен в много други страни, но явно не е бил широко засаждан в някоя от тях. Вероятно е пристигнал в Австралия с колекцията на Бъзби през 1832г, но може да се срещне само като отделни лозички в по-старите лозя сред други сортове, включително в смесените лозя на Грейт Уестърн съществуващи от 1868 г. Сортът внесен от Италия смятан за Фурминт, се е оказал всъщност друг, все още неидентифициран сорт.

Фурминт е сравнително устойчив на болести сорт, който расте нагоре. Листата са средни по размер, цели до слабо три делни, плоски със склонност да се завиват по краищата, гладки и до някаква степен грапави и мъхести от долната си страна. Синусът на дръжката има формата на лира.

Чепките варират от много малки до средно големи, рехави, конусовидни и крилати. Плодовете са закръглени и средни по размер, но можем да видим както много малки, така и много едри.

В Унгария Фурминт се използва в почти същите пропорции както сорта Харжлавелю. Известните вина Асцу се правят чрез сложни процеси, при които плодовете са били изсушавани до натрупване на високо съдържание на захар, след това разделяни и приготвяни за подслаждане на виното направено от останалите плодове. Има твъде малко вина, сравними с най-добрите вина получени по този начин в другите страни, но сухите и сладки вина направени чрез проста ферментация, преди да бъде прилаган метода на вината Асцу, също показват отличен букет аромати и вкусове.