Каберне Совиньон - чужд винен сорт гроздеКаберне Совиньон идва от региона на Бордо, Франция, и е един от най-важните сортове за създаването на най-добрите вина на Медок. Площите засадени с този сорт във Франция драстично се увелиха от 11 800 хектара през 1968 г. до 36 468 хектара през 1988година.

Този сорт е много важен и за Чили, където насажденията с него възлизат на 12 500 хектара и нарастват изключително бързо през последните няколко години. В Калифорния има 14 000 хектара, 5890 хектара в Австралия и 4660 хектара в Южна Африка. В Италия този сорт играе незначителна роля и се отглежда единствено в най-отдалечените северни части на страната. В източна Европа и Аржентина сорта се цени в много по-голяма степен.

Каберне Совиньон е жизнен сорт, който расте нагоре и поради лесното изсъхване на стеблата му реколтата често бива много незадоволителна. При отглеждането му се цели малка добивност, но при подходяща секлекция на клонове може да се постигне добра реколта и добро качество на виното.

Сорта има средно големи 5 делни листа, със синус на дръжката често пресечен точно във вените на основата на листото. Листата са лъскави и зелени отгоре, неравномерно мъхести от долната страна.

Чепките са относително малки, конусовидни по форма, крилати като се срещат както рехави така и добре запълнени. Малките, закръглени плодове се отделят изключително лесно при събиране на реколтата с машини.

Отличните качества на вината произведени от Каберне Совиньон са добре известни на целия свят. Те имат хубав цвят и характерни, отличителни, сортови черти, които са много осезаеми когато гроздето е било отглеждано при по-хладни климатични условия. Заради високото им съдържание на танини, тези вина се нуждаят от време за да отлежат добре, като често се купажират с други сортове.