Каберне фран - чужд винен сорт гроздеКаберне Фран е сорт от изключителна важност за региона на Бордо. Този сорт не бива да се бърка със сорта от Южна Австралия наречен Каберне Грос, който в действителност е Бастрадо.

Въпреки че през последните няколко години са били засадени малки площи с Каберне Фран, този сорт е рядко срещан в Австралия най-вече в лозите засадени с Каберне Совиньон най-вече в североизточна Виктория, където на 10 лозички се среща 1 Каберне Фран.

Във Франция, където сорта се отглежда главно в долината Лоара и е разпространена много на юг, включително и в Корсика, насажденията нарастват от 9700 хектара през 1958 година, до 30 256 хектара през 1988 година. В Италия този сорт е по-разпространен от Каберне Совиньон и е предпочитан в повечето провинции.

Сортовете Каберне са разпространени в цяла източна Европа и Южна Америка, вероятно Каберне Совиньон ни е по-познато, но славата на двата сорта е почти еднаква. Каберне Фран не е получило същото признание като Каберне Совиньон в Калифорния, където от първото са били засадени едва 767хектара през 1992 година. Насажденията с този сорт в Австралия са се увеличили с 453 хектара до 1992 година.

Каберне Фран е жизнен сорт, растящ нагоре със средно големи, средно зелени, относително груби от 3 до пет делни листа покрити с влакънца от долната страна. Чепките варират от малки до средно големи, малко или много цилиндрични като не са компактни, имат малки обли плодове.

Що се отнася до Каберне Совинньон изглежда има нискокачествени лози които дават твърде ниски добиви, но добри добиви се получават от висококачествен клон отглеждан в малкия град Мербеин дава продукция достигаща до 15 тона на хектар.

Виното произведено от Каберне Фран има ясно подчертана характеристика за сорта, добро съдържание на танини и добър цвят, отлежава бързо. То се отличава значително от виното произвеждано от Каберне Совиньон, присъствието на Каберне Фран носи до голяма степен отговорността за отличителните черти на вината произвеждани от сортовете Каберне в североизточна Виктория.