Светло пивоПознато още от древността, пивото винаги е било освежителна напитка носеща със себе си характерните хмелов аромат и вкус. Минавайки през далечните времена на шумерите и вавилонците, през древния свят на египтяни и европейци, пивото като напитка достига до наши дни с едно богатство изпълнено с история и разнообразие.
В нашата съвременност са познати изключително много видове пиво, всеки от които се отличава с нещо свое, характерно и уникално. Поради много причини, съществуват значителни разлики във вкуса, цвета и аромата дори и при един и същи тип пива. Някои от тях се отличават със своя светъл или тъмен цвят, опушени, карамелни или плодови нотки във вкуса и аромата, със своя специфичен състав породен от използването на ечемичен или пшеничен малц, наличие на пивни дрожди, високо алкохолно съдържание и много други.

Производството на пиво у нас започва още преди Освобождението, в малки и примитивни пивоварни, а след него вече се превръща и в индустрия. Макар че в България по една или друга причина са познати предимно два основни типа пиво – светло и тъмно, не бива да се забравя, че разнообразието от видове е огромно.
Така например, светлите пива се характеризират със сламено жълт, кехлибарен цвят, който леко варира между светлите и специални пива, докато всички останали пива могат да променят своите нюанси, и цвета да преминава през карамелен, вишнев, дори и до плътно кафеен цвят. Тъмно пивоПри светлите пива, на преден план изпъква чистия хмелов и малцов аромат. Те притежават ненадминатата свежест и баланс. Характерна за тях е леката и приятна горчивина, която обикновено се засилва към специалните и по-високоекстрактивни пива.

Тъмните пива по своему съчетават част от тези особености, но със своята присъща, лека карамелна сладост, плътен и ясно изразен малцов вкус. Тук горчивината е леко маскирана от доминиращите кафеени нотки, и това е съвсем нормално имайки предвид и използваните специални тъмни малцове. Характерна черта за тях е подчертаната малцова сладост и вкус на препечен малц.
Познатите с понятието „жива бира” пива, все повече печелят популярност сред почитателите на пенливата напитка. Тези нефилтрирани пива, отличаващи се с наличието на пивни дрожди в тях, са изключително богати на аромат, свежест, неповторим и запомнящ се вкус. У нас навлязоха и асортименти произведени с участието на пшеница. Те от своя страна се отличават със своя индивидуалност, представяща се със специфичен и интензивен плодов аромат, плътно тяло и хармоничност.

В този раздел, може да откриете разнообразна и полезна информация относно всичко съпътстващо пивото, а именно:

Видове пиво и характеристика

Марки пиво на пивоварните в България

Ефектът от умерената консумация на бира

Технологични основи при производство на малц

Качествена характеристика на ечемичен малц

Технологични основи при производство на пиво

Технология за производство на пиво - След регистрация

Методи на майшуване при производство на пиво - След регистрация

 

Достъпът до някои материали е възможен единствено за регистрирани  потребители.
Може да направите своята регистрация ТУК